Sen uppdatering

Nu var det ett tag sedan jag tog mig tid att skriva på bloggen fastän jag lovade att jag skulle uppdatera kontinuerligt, men det har varit en ganska hektisk period i våra liv. Sista tiden i Sverige var totalt kaos – vi ville träffa så många som möjligt samtidigt som vi inte var helt färdigpackade. Det slutade med att vi samma dag stod helt panikslagna och försökte få ner x antal kilo i våra resväskor samtidigt som vi hade tre olika ställen som vi skulle lämna av massa grejer på – med ungefär en halvtimme kvar tills vi skulle åka mot flygplatsen. Men till slut kom vi iväg; med 4 väskor och totalt 35 kilos övervikt. Jag tror inte att någon som inte emigrerat någonsin kan förstå hur jobbigt det var. Att sälja sitt sprängfyllda hem, sälja alla möbler, packa ner alla ”värdefulla” saker i lådor och mosa in i ett förråd och bara ta med sig två resväskor för att starta ett helt nytt liv i ett främmande land. Men nu är vi här 🙂

Vi hade bokat 8 nätter på hotell och planerade att försöka hitta boende så snart som möjligt. Jag hoppades verkligen på att ha ett eget hem över jul & nyår – men jag trodde faktiskt inte att vi skulle lyckas med det. På mindre än en vecka lyckades vi skaffa ett 7-månaders leasingkontrakt. Det låter kanske som en konstig period, men de flesta hyr bara ut årsvis och eftersom vi just kommit hit – utan jobb och utan vänner – så har vi ju ingen aning om vi över huvud taget kommer trivas, eller om vi har råd att stanna hur länge som helst. Får vi inga jobb på sju månader så blir vi ju tvungna att relokera. Hur som haver bor vi just nu i en alldeles underbar lägenhet – tio minuter till fots från ”vårt centrum”, med en egen liten uteplats framför en enorm innergård med massa cosy utemöbler som vi får använda fritt. Vi var ganska sålda på lägenheten första gången vi såg den just på grund av det underbara utomhusutrymmet. 30 m bort står en fet grill, 100 m bort har vi gym & utomhuspool och tar vi bilen och åker i 30 min så når vi prisbelönta stränder med kritvit strand och blått vatten ”like in movies” (enligt en lokalinvånare).

Så nu börjar projektet söka jobb och hitta bil. Problemet i det här landet är att allt tar lång tid, och det ena bygger på det andra. För att komma någonstans över huvud taget behöver man ett social security number – vilket tar två veckor att få. Vi har givetvis ansökt om detta men inte fått dem än. När vi skulle leasa lägenheten behövde vi utställa en money order (tänk postväxel) med en deposit – och för att ställa ut en sådan på en bank så behöver man ett bankkonto – för att få ett bankkonto så behöver man ett påskrivet leasing kontrakt – å innan kontraktet skrivs på behöver man lämna en money order. Så efter en timme hittade vi ett separat företag som varken kräver ett social security number, leasingkontrakt eller ett bankkonto. Det var första byråkratexemplet. Nummer två är hur man köper en bil & försäkrar den: Man måste ha ett amerikanskt körkort. Å hur får man det? JO, man måste ha ett social security number. Och två sorters legitimation, och två slags bevis på att man har en hemadress. Men jag antar att det kommer ta ett tag innan vi lär oss alla detaljer. Och att förstå sig på deras kreditsystem – det gör vi nog aldrig. Att ha ett kreditkort är positivt – för då bevisar man att kan man hantera en kredit. Det är bättre att ha haft ett kreditkort än att ha pengar på banken ungefär. I slutändan hör väl säkert allt ihop på något sätt, men det känns rätt konstigt.

Det blev ett ganska långt inlägg idag, men så går det när man samlar på sig en massa. Jag ska försöka uppdatera lite oftare framöver. Den här veckan har vi finbesök av vår kära vän Majvor och imorgon ska vi ha ett mini ”move in” partaj med ett grannpar som vi har lärt känna. Resten av veckan ska vi väl visa upp de bästa sidorna av Tampa – som vi hittills har hittat 🙂 Bjuder på några bilder från äventyret hittills.

Trevlig helg!

wpid-20141204_143718.jpg

wpid-20141205_170921.jpg

wpid-20141212_163552.jpg

wpid-20141209_163227.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s