Recept

Här samlar jag mina recept i bokstavsordning!

Amerikanska pannkakor

wpid-wp-1409995440534.jpeg

20 pannkakor
5 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
1,5 msk socker
0,5 msk vaniljsocker
5 dl mjölk
4 msk smält smör + smör till stekning
2 ägg

Gör såhär:
Blanda alla torra ingredienser. Vispa ner mjölk, ägg och till sist smöret. Stek sedan pannkakorna i lite smör, nån minut på varje sida. Akta så att de inte får alltför mycket färg. Servera sedan med färsk frukt, sirap, bacon eller andra goda tillbehör.

Asiatisk skagen med räkor, salladslök & wasabi

snittar

500 g skalade räkor
1-2 msk wasabi
4 salladslökar (skivade)
1 vitlöksklyfta
5 dl Creme fraiché (34%)
2 msk majonäs
Färskpressad lime
Salt & peppar
Formfranska

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till röran. Smaka av mängden wasabi, lime, salt och peppar. Rosta brödet och dela i fyra delar. Klicka ut röran på snittarna och dekorera med några skivor salladslök.

Baconbullar (ca 15 st)

wpid-20140430_192151.jpg

Ingredienser:
1 rulle fryst smördeg
2 pkt bacon (2x140g)
minst 3 dl riven cheddar eller annan smakrik ost
Uppvispat ägg till pensling

Gör såhär:
Tina smördegen och kavla ut till en stor rektangel. Finhacka baconet och fördela över smördegen, toppa med ost – så mycket ni vill! Rulla ihop smördegen på längden och skiva bullarna 1-2 cm tjocka. Pensla snittytan med uppvispat ägg och grädda tills de fått fin färg i ugnen i 225.C, drygt 10 minuter. Servera bullarna frasiga och nygräddade till fördrinken eller en god kall öl.

Bananbakelse

DSC_0374

Degen:
3 ägg
2 dl vetemjöl
3 dl vatten
100 g smör

Fyllningen:
3 dl vispgrädde
3 tsk vaniljsocker
3 fina, gula bananer

Choklad & florsocker till servering

Gör såhär:
Koka upp vattnet tillsammans med smöret. Vispa kraftigt och tillsätt mjölet under konstant vispande. Låt det hela koka tills smeten släpper kastrullen. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna. Sätt ugnen på 200.C. Kläck äggen i smeten, ett i taget under konstant rörande. Spritsa ut degen i 10 delar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bakverken i ugnens nedre del i 20 minuter, Inte varmluft då petit chouxer är känsliga för drag. Öppna därför inte ugnsluckan under tiden. Låt därefter bakelserna svalna. Vispa sedan grädden tjock och vänd ner vaniljsocker. Mosa bananen. Skär ett lock av bakelserna och bred ett ganska tjockt lager bananmos på underdelen, spritsa grädden och lägg på locket. Ringla över smält choklad och pudra med lite florsocker. Voilá!!

Bavaroisetårta med tre sorters choklad

20110725-153026.jpg

Botten:
9 digestivekex
70g smör

Bavaroisekräm:
3,6 dl mjölk
9 äggulor
3 dl socker (drygt)
6 tsk gelatinpulver (& 1 dl vatten att smälta gelatinet i)

125 g vit choklad
2,5 dl lättvispad grädde
125 g mjölkchoklad
2,5 dl lättvispad grädde
125 g mörk choklad (70%)
2,5 dl lättvispad grädde

Dekorera med sommarbär & chokladfigurer

Gör såhär:
Ta fram en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Börja sedan med botten: Smält smöret. Krossa digestivekexen och blanda ner i smöret. Tryck sedan ut blandningen ordentligt i formen och ställ kallt.

Hacka varje chokladsort för sig och fördela i olika bunkar. Vispa grädden och låt stå medan du gör bavaroisekrämen.
Rör ihop äggulorna och sockret i en skål. Lägg gelatinpulvret i en skål med 1 dl vatten. (1msk vatten per tsk gelatin). Låt mjölken koka upp och rör sedan ner ägg- och sockerblandningen. Värm upp till ca 85.C och rör hela tiden. (Jag brukar ta bort det från plattan strax innan det ser ut som att det ska börja koka). Häll därefter ner gelatinet, som påminner om en hård jelly, i bavaroisen och rör tills allt löst upp sig. Sila sedan bavaroisekrämen och fördela den därefter jämt i chokladbunkarna. Rör om till chokladen smält hel och vänd därefter ner grädden – lika mycket i varje bunke!

Ta sedan ut formen från kylen och börja med att hälla i den mörka chokladblandningen. För att tårtan ska få de snygga lagrena är det viktigt att det hinner stelna emellan, ställ därför in tårtan i frysen i ca 25-30 min så att lagret precis stelnat till. Häll därefter på mjölkchokladblandningen och upprepa proceduren tills alla lager är på. När även det vita lagret stelnar till ska tårtan förvaras i kyl. Helst över natten för bäst resultat! Ta ut tårtan dagen efter och lossa kanterna försiktigt. Jag brukar dra med en tunn kniv runtom så att inte chokladlagrena spricker. Dekorera sedan tårtan med sommarbär och chokladfigurer, eller pudra bara med kakao om det passa tillfället bättre. Sedan är tårtan klar att serveras!

Bearnaisesås (för 4-6 pers)

Bearnaise made with love

250 g smör
0,75 dl vitvinsvinäger (kan minskas ytterst lite)
0,75 dl vatten (kan ökas med det pyttelilla vinägret minskar)
1 finhackad scharlottenlök
6 krossade vitpepparkorn
några dragonkvistar
3 äggulor
3 msk hackad färsk dragon
1 msk hackad persilja
salt & vitpeppar

Gör såhär:
Smält smöret på låg värme så att vattnet i smöret lägger sig på botten av kastrullen. Koka ihop vatten, vinäger, scharlottenlök, vitpepparkorn och dragonkvistarna i 5-6 minuter, tills ca hälften av vätskan återstår. Sila ner i en kastrull och låt svalna. Tillsätt äggulorna och vispa till en krämig konsistens på medelhög värme (7/10 på en skala).
Ta därefter bort kastrullen från plattan. Det kluriga nu är att äggkrämen och smöret ska ha samma temperatur: nästan så att man bränner sig. Känn med fingret! Tillsätt smöret i äggkrämen under konstant vispning, först droppvis och sedan i en jämn stråle. Lämna bottensatsen! Om såsen mot förmodan blir för tjock så späd med lite vatten. Blanda avslutningsvis i dragon, persilja, salt & peppar.

Champagnegranité

wpid-CAM00052-1.jpg

För 10 personer
1 flaska mousserande vin
3 dl vatten
3 dl socker
4 dl färskpressad citronsaft
Skalet av 4 citroner
Färska jordgubbar till servering

Gör såhär:
Blanda mousserande vin med vatten och socker i en kastrull.  Låt det koka upp och dra sedan från värmen och låt svalna. Riv under tiden skalet från fyra citroner och pressa 4 dl citronsaft. När vinblandningen har svalnat, rör i citronsaften och skalet. Häll sedan ner allt i en form/burk och låt stå i frysen minst 8 timmar.
Skopa upp graniten i fina glas och servera med jordgubbar eller andra färska bär.

Choklad Cupcakes (10-12 st)

3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
60 g smör
1 dl gräddfil
1 msk kallt kaffe
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 st nypa salt
100 g mörk choklad (70%)

Frosting
90 g mjukt smör
6 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
0,75 dl kakao
200 g phiadelphiaost
3 tsk varmt kaffe
Strössel, blommor eller chokladfigurer till garnering

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och blanda i gräddfilen och kaffet. Blanda sedan ner i äggsmeten. Blanda alla torra ingredienser för sig och vänd ner i smeten. Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikronoch häll ner i smeten. (Som omväxling kan chokladen grovhackas och blandas ner i smeten som den är). Häll smeten i muffinsformar och fyll ca 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Frosting:
Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och philadelphiaost krämigt. Rör sist ner kaffet. Spritsa frostingen över cupcakesen & garnera!

Chokladmaränger

DSC_0009

10-15 chokladmaränger
4 äggvitor
1 krm vinäger
2 dl socker
50 g smält mörk choklad (avsvalnad)

Gör såhär:
Vispa upp äggvitorna med en lägre hastighet på elvispen. Tillsätt vinäger och vispa lite till på samma hastighet. Ha därefter i sockret och vispa på högsta hastigheten tills det blivit ett vitt hårt skum. Vänd därefter ner chokladen och rör minimalt (detta för att få till snygga chokladmönster i marängerna). Klicka sedan ut marängerna på en plåt. Se till att inte klicka för nära då de flyter ut lite under gräddningen. Grädda i 60 minuter i 125.C. När de är klara ska de gå att enkelt ta loss från bakplåtspappret. (Vill man ha riktigt hårda maränger kan de även stå kvar i eftervärmen).

Cointreauflamberade jordgubbar med vaniljglass & knäckflarn (4 port)

glass blogg
500 g skivade jordgubbar
smör & socker till stekning
1 dl cointreau

75 g smör
2 msk sirap
1 dl socker
2 msk grädde
1 dl havregryn

Gör såhär:
Börja med flarnet. Smält smör ihop med sirap. Tillsätt socker, grädde och havregryn och rör om. Fördela smeten över två plåtar. Grädda i 5-6 minuter i 200.C. Passa ugnen och ta ut när kakan fått färg. Använd en pizzaslicer eller en vass kniv och kapa ut små bitar av flarnet i önskvärd storlek och form. Låt svalna ordentligt. Skiva sedan jordgubbarna. Hit kan du förbereda. Värm upp smör och socker i en stekpanna. Fräs jordgubbarna tills det hela liknar en kokande kompott. Var beredd med en tändare med ett långt skaft. Häll på cointreaun i stekpannan och tänd på direkt. Låt lågan brinna ut. Servera direkt på ett fat tillsammans med vaniljglass och toppa med knäckflarn.

Dumlekakor

DSC_0258

ca 12 kakor
200 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Gör såhär:
Mixa alla ingredienser till kakan i en matberedare. Tryck därefter ut degen i 12 st muffinformar eller aluminiumformar (kakorna blir väldigt flottiga så aluminium kan vara att rekommendera!). Tryck därefter ner en dumlekola i varje kaka, försök att täcka med degen ovanpå dumlen. Grädda 10-15 minuter i 200.C. När kakan är färdiggräddad, ta ut plåten och lägg en nobless på varje kaka och låt smälta. Ställ därefter kallt så att chokladen stelnar helt.

Fyllda kycklingfiléer med bacon, champinjoner & spenat

Ingredienser (4 port):
1 kg färska kycklingfilér
8-10 st skivade champinjoner
100 g spenat
1 pkt bacon
1 solovitlök
2 dl fet crème fraiche (34%)
2 msk finhackad basilika (färsk el fryst)
salt & peppar
ost

Sås:
500 g skivade champinjoner
1 finhackad scharlottenlök
2,5 dl vitt vin
2 tsk persilja
6 dl vispgrädde
kantarellfond
salt & peppar

Gör såhär:
Börja med fyllningen till kycklingen. Stek champinjoner, spenat, bacon och vitlök. Blanda ner 1 burk crème fraiché och krydda med basilika, salt och peppar. Smaka av och späd eventuellt med lite grädde. Gör ett ganska djupt snitt i varje kycklingfilé och fyll alla filéer med blandningen. Lägg i en ugnssäker form, strö på rikligt med riven ost och stek i ca 200.C i ungefär 15 minuter, höj därefter värmen till 225.C i fem minuter till om kycklingen inte fått tillräckligt med färg. Under tiden som kycklingen gräddas så börja med såsen. Fräs champinjonerna och scharlottenlöken i smör. Tillsätt vinet och persiljan och låt koka i ca 10 minuter så att lite drygt hälften av vätskan kvarstår. Häll därefter ner grädden och smaka av med salt, peppar och kantarellfond. Såsen ska ta väldigt mycket smak av fonden. Låt koka upp och red eventuellt med maizena. Servera tillsammans med potatisgratäng eller annan potatis!

Fröknäcke (1 plåt)

DSC_0595

2 dl dinkelmjöl
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl olivolja
1,5 tsk salt

Gör såhär:
Blanda alla ovanstående ingredienser. Koka upp 2,25 dl vatten och ner häll i fröblandningen. Rör om snabbt och bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 55 minuter i 150 grader. Strö över lite flingsalt direkt när plåten tas ut ur ugnen. Låt svalna och bryt i bitar, sedan är det bara att äta!

Färskostcrostini smaksatt med bacon & jalapeños (ca 40 st)

snittar
400 g philadelphiaost
2 pkt bacon
1-2 msk finhackade jalapeños
Salt & peppar

Gör såhär:
Stek bacon knaprigt och låt det rinna av på papper. Smula därefter ner i en skål. Finhacka jalapeños. Blanda philadelphiaost, bacon och jalapeños. Smaka av med salt och peppar. Spritsa på crostini och njut!!

Granola

Granola

Ingredienser:
2 dl nötter
8 dl havregryn
2 dl riven kokos
1 dl pumpakärnor
1 dl krossade linfrön
2 dl äppeljuice (koncentrerad)
1 dl flytande honung
2 msk malen kanel
2 dl torkade tranbär

Gör såhär:
Sätt ugnen på 125.C
Hacka nötterna grovt. Blanda alla torra ingredienser utom tranbär och kanel i en bunke. Blanda äppeljuice, honung och kanel i en skål. Ringla vätskan över granolablandningen och blanda ordentligt. Häll över en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 30 minuter, blanda var 10 minut. Stäng därefter av värmen på ugnen och låt plåten stå 30-60 minuter till. Låt därefter svalna. När granolan är sval – blanda i tranbär och förvara i en burk med tättslutande lock!

Green Goddess:
2 nävar färsk basilika
2-3 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk matlagningsyoghurt
2 msk vinäger (valfritt röd eller vit)
4 sardeller i olja (ca 1/2 ask)
1 tsk dijonsenap
Salt & peppar

Gör såhär:
Mixa alla ingredienser och smaka av – den ska vara ordentligt syrlig och salt.

Guacamole (1 skål)

2012-10-16 (9)
2 mogna avokados
1 tomat
1/2 mindre rödlök
1 stor vitlöksklyfta
0,75-1 tsk salt
saften av 1/2 citron alt 1 lime
ca 5 stänk tabazco alt färsk hackad chili

Gör såhär:
Skär alla ingredienser i bitar och lägg i en matberedare. Mixa alla ingredienser till önskad konsistens. Om ni vill få fram mer smak av vitlöken så pressa den innan. Smaka därefter av om det behövs mer salt, hetta eller syra, annars dippa och njut! Vid festligare tillfällen fungerar guccan otroligt bra till nachochips men också till grillad och sallader m.m.

wpid-20141010_214107.jpg

Hallonlakrits Daiquiri Deluxe (1 glas)
5 cl Bacardi Razz
0,5 cl Gajol eller annan lakritslikör
3 cl färskpressad lime
2 tsk sockerlag
0,5 dl hallon (färska eller tinade)
Hallonsorbet

Mixa rom, likör, lime, sockerlag och hallon i en mixer och häll upp i ett cocktailglas. Toppa med en hallonsorbetkula och dekorera helst med lakritsströssel och ett myntablad!

Hamburgerbröd – ljuvliga sega

wpid-img-20140724-wa0002.jpg

Ingredienser:
1/2 pkt jäst
6 dl ljummet vatten
12 dl vetemjöl special
2 msk havssalt
Flingsalt, sesam & mjöl

Gör såhär:
Lös upp jästen ihop med saltet och lite av vattnet. Tillsätt mjöl och resten av vattnet. Blanda till degen är genomarbetad – den ska vara kladdig. Låt degen jäsa under duk i 2 timmar. Häll upp degen på mjölat bakbord och forma till en limpa utan att knåda. Dela degen till lagom stora bullar och doppa snittytan på bullarna i en blandning av sesam, havssalt och mjöl. Låt sedan jäsa på plåt i ytterligare 30-40 minuter. Sätt ugnen på 250.C och grädda mitt i ugnen i 10 minuter (detta sa originalreceptet, vi gräddade ca 20). Medan bullarna gräddas: släng in en halv kaffekopp med vatten över bullarna så att det fräser till.

Hummerbruschetta med avokadosalsa & basilikakräm

wpid-20140801_204145.jpg

Ingredienser:
1 tomat i små tärningar
1 avokado i små tärningar
1,5 msk olivolja
1 tsk vittvinsvinäger
salt & peppar
1 dl majonnäs (gärna Hellmans’)
0,5 dl lätt crème fraiche
0,5 – 1 msk chilisås
1-2 msk färsk eller fryst basilika
2 kokta humrar

2,5 msk olivolja till stekning
2 pressade vitlöksklyftor
4 skivor färskt lantbröd
färsk basilika

Gör såhär:
Börja med avokadosalsan. Blanda ihop tomat, avokado, olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt. Blanda därefter ihop ingredienserna till basilikakrämen. Anpassa mängden chilisås efter eget tycke och salta och peppra. Skala fyra humrar och försök att hålla klorna intakta för garnering. Grovhacka resten av köttet och blanda med basilikakrämen. Hit kan du förbereda. Inför servering: Hetta upp olivoljan ihop med den pressade vitlöken. Stek brödskivorna i någon minut på varje sida så att de får en fin färg. Lägg bröden på ett uppläggningsfat och bygg ihop bruschettan: Börja med avokadosalsan i botten, toppa med en stor klick hummer & basilikakräm och garnera med färsk basilika och en hummerklo.

wpid-20140823_161532-1.jpg

Kanapéer med het kalkon & baconröra

Ca 40 snittar
1 pkt bacon (140 g)
1 pkt rökt kalkon (120 g)
1 dl riven cheddar
1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
2 msk gräslök
1 msk hackade jalapeños
salt & peppar

vindruvor till dekoration
formfranska i bitar

Gör såhär:
Stek baconet knaprigt och låt svalna. Smula det sedan i en skål. Hacka kalkonen och blanda ihop med resten av ingredienserna, smaka av med salt, peppar & jalapeños. Klicka upp på små bitar formfranska och dekorera med gröna vindruvor.

Kanapéer med kalkon & rötbetspesto (ca 40 st)

snittar

200 g rökt kalkon
300 g kokta rödbetor
100 g valnötter
3 dl prästost
1-2 vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
1,5 dl kallpressad rapsolja
Salt & peppar
Formfranska
Hackad basilika till garnering

Gör såhär:
Börja med peston. Mixa rödbetor, valnötter och vitlök. Tillsätt ost, citron och mixa ytterligare. Häll sist i oljan i en fin stråle samtidigt som du har mixen igång. Hit kan du förbereda! Rosta formfranska inför servering. Skär bort kanterna och dela varje franska i fyra bitar. Lägg en miniklick med pesto som fungerar som klister. Skär kalkonen i önskad storlek och lägg en bit på varje snitt och klicka över peston. Dekorera med finhackad basilika.

Kantarellröra med färskost, paprika & lök

wpid-20140823_161543-1.jpg

Ingredienser (ca 40 snittar)
400 g kantareller
1 scharlottenlök
smör till stekning
salt & peppar
400 g Philadelphia paprika & lök
ev lite creme fraiche
persilja till garnering
40 skivade brödbitar i önskad storlek

Gör såhär:
Stek svampen och scharlottenlök i smör. Salta & peppra. Låt sedan svampen svalna och hacka den i mindre bitar. Blanda med Philadelphiaost och späd eventuellt med lite creme fraiché för att få en lösare konsistens. Smaka av röran med salt & peppar. Spritsa sedan på brödbitar och garnera med persilja.

wpid-20141010_214326.jpg

Kolapaj med syrliga bär

Ingredienser:
125 g mjölkfritt smör
2 dl majsmjöl
1 dl rismjöl
1 dl havregryn
2 msk vatten

Kola:
2 dl sojavispgrädde
2 dl socker
2 dl sirap
2 tsk vaniljsocker
100 g mjölkfritt smör
Hallon, lingon eller andra syrliga bär
Ev glass eller grädde till servering

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200.C och börja med pajskalet. Smält först smöret och blanda därefter ned alla ingredienser till pajskalet. Tryck ut i en form med löstagbar kant och ställ kallt i frysen ca 15 minuter. Nagga och grädda därefter i ca 25 minuter. Låt svalna och börja med kolasåsen. Låt grädde, socker och sirap koka i ca 25-30 minuter (går snabbare med vanlig grädde).  Såsen går att testa genom att droppa i ett glas kallt vatten – den ska inte rinna ut men fortfarande vara mjuk. Ta därefter av från värmen och blanda ner smöret i tärningar samt vaniljsocker och låt svalna. Häll kolan i pajskalet och låt stå svalt fram till servering. Dekorera sedan med rikligt med syrliga bär och servera med grädde eller vaniljglass.

Kladdkaka med Lakrits

wpid-CAM00245.jpg

Ingredienser:
200 g mörk blockchoklad
200 g smör
4 ägg
2 dl socker
2,5 dl mjöl
1 krm salt
2 rågade msk lakritspulver (Kung Markatta använde jag)

Gör såhär:
Smält smöret och chokladen var för sig. Rör sedan ihop till en jämn blandning och låt svalna lite. Vispa upp äggen lätt med sockret. Vänd ner smörchokladen i de uppvispade äggen. Blanda ihop vetemjöl, salt och lakritspulver i en separat skål och vänd sedan ner i smeten. Smörj en form med löstagbar kant (ca 22 cm i diametern). Grädda kladdkakan i nedre delen av ugnen, 200.C i 10 min. Kladdkakan ska fortfarande vara lös i mitten! Ta ut kakan och låt den svalna. Ställ i kylen under minst en natt, den ska vara kall rakt igenom! Servera kall med vispad grädde och strö flingsalt över kakan precis innan servering. Såå gott 😀

Kronärtskocksdipp

DSC_0128

Ingredienser:
2 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
2,5 dl riven ost (i receptet står parmesan, jag har använt vanlig gratängost men tror att cheddar skulle passa bäst ;))
2 msk hackad färsk basilika
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 burk hackade kronärtskockshjärtan (ca 400 g)
ca 0,5 burk grillad paprika – hackad
0,5-1 dl hackade jalapeños (beroende på hur starkt man tycker om)

Blanda alla ingredienser och häll i en ugnsfast form. Strö över ost och grädda ca 20 minuter i 200.C.

Lussebullar/Lussekatter

DSC_1119

ca 35 st
50 g jäst
150 g smör
5 dl standardmjölk
250 g kesella (jag gjorde dubbel sats och använde en 10% och en 1%)
0,5 tsk salt
4 dl socker
1,5 g saffran (hade bara 3 g hemma, annars hade jag haft i 4 g)
ca 16 dl vetemjöl

Gör såhär:
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, häll på mjölken och värm till fingervärme, 37˚C.  Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, blanda ner stött saffran, kesella, salt, socker, och ägg. Rör tills det har löst upp sig. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet och arbeta tills degen är smidig och baka sedan ut den till lussekatter. Låt dem därefter jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter. Peta i två russin och pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen i 225 grader,  ca 6 minuter.

Löjromssnacks

wpid-img_20140426_180913.jpg

Ingredienser:
200 g Philadelphia
2 dl Creme fraiché 34%
1 liten hackad rödlök
1 kruka gräslök (klippt)
125 g löjrom

Gör såhär:
Rör ihop philadelphia och creme fraiché. Blanda i lite av rödlöken, gräslöken och löjrommen. Lägg upp blandningen på ett fat eller en grund skål. Gör en ring av rödlök längs ytterkanten på fatet/skålen och gör en ring innanför denna med gräslök. Toppa med en stor klick löjrom i mitten.
Servera med hårdbröd/salta kex/surdegsbaguette och Njut!!

Mandelmarängtårta med jordgubbmousse

IMG_0771

Mandelmarängbotten:
Botten 1
100 g mandel
2 ägg (hela)
2 dl socker
½ tsk bakpulver

Botten 2
100 g mandel
2 ägg (hela)
2 dl socker
½ tsk bakpulver

Jordgubbsmoussen:
500 g färska el. tinade jordgubbar
4 gelatinblad
0,5 dl vatten
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde

Gör såhär:
Börja med marängbottnarna, men en i taget. Mal mandeln relativt fint (men inte superfint). Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner bakpulvret i mandeln och rör ner det i smeten. Häll smeten i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i 175 grader ca 30-40 minuter. Börja därefter med nästa botten. När båda bottnarna är gräddade, lägg de åt sidan så de får svalna och börja med moussen. Blötlägg gelatinbladen i ca 5 minuter. Mixa under tiden jordgubbarna till en puré och ställ åt sidan. Koka ihop vatten och socker. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i sockerlagen. Rör om tills gelatinet löst sig och blanda därefter med jordgubbspurén. Vispa grädden hårt och vänd ner den, rör om försiktigt. Klä den runda ugnsformen i plastfolie. Lägg en marängbotten i formen och fördela hälften av jordgubbsmoussen på marängen. Täck med nästa botten och fördela resterande mängd mousse ovanpå. Täck över tårtan och låt den stelna i frysen i minst 4 timmar. Ta upp och garnera tårtan med jordgubbar och mynta/citronmeliss vid servering.

Milk Chocolate Chip Cookies med Rostade Hasselnötter & Lakrits

wpid-20140921_113133.jpg

16-18 cookies
125 g rumsvarmt smör
1,25 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker
0,25 dl ljus sirap
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk lakritspulver
150 g mjölkchoklad
75 g rostade hasselnötter

Gör såhär:
Börja med att rosta hasselnötterna i 225.C i ca 8 minuter. Passa noga och rör om ofta. Låt sedan svalna och ta bort skalet genom att ”gnugga” nötterna mellan händerna. Hacka till önskad storlek. Även chokladen kan förberedas och grovhackas. Börja sedan med kaksmeten. Rör samman socker och smör. Tillsätt ägget och blanda väl. Rör sedan ner resten av ingredienserna, allra sist chokladen och nötterna. Häll därefter smeten på ett bakplåtspapper och forma till en rulle (ca 4 cm i diameter). Låt stelna i frys i 10-15 minuter. Skiva därefter upp 1,5-2 cm tjocka kakor och lägg på en plåt med stora mellanrum, 6 per plåt blir lagom. Sätt ugnen på 175.C och grädda kakorna i 10 minuter. Låt därefter stelna på bakplåtspapper. Vi gillar våra kakor mjuka och sega, önskas en hårdare konsistens kan ni lägga på nån minut. Ha dock i åtanke att kakorna stelnar ordentligt när de kommit ut ur ugnen! Förvara sedan i en burk med tätslutande lock.

Mjölkchokladtryffel med rostade hasselnötter

wpid-CAM00005.jpg

25 st tryfflar
250 g mjölkchoklad
1 dl grädde
1 tsk flytande honung
25 g rumsvarmt smör

Dekor
200 g mjölkchoklad
125 g hasselnötter

Gör såhär:
Bryt chokladen till tryffeln i mindre bitar i en kastrull. Tillsätt vispgrädde, honung och smör och låt smälta ihop på låg temperatur. Rör då och då och dra kastrullen från värmen när tryffel­smeten blivit jämn och blank.
Låt tryffeln svalna lite och sedan stelna i kylskåp i minst 4 timmar. För ännu hårdare konsistens kan tryffeln ställas i frysen.
Häll ut nötterna hela i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader i 8–10 minuter eller tills de börjar bli gyllenbruna. Passa noga så att de inte bränns och rör om då och då. Låt svalna och gnugga bort de lösa skalbitarna mellan händerna.
Rulla kulor av tryffeln. Torka händerna med hushållspapper mellan varje kula, så går det lättare. Låt tryffelkulorna stå i frysen i drygt 20 minuter tills de känns tillräckligt hårda för att doppa.
Hacka nötterna. Smält chokladen till doppningen och doppa kulorna först i chokladen och därefter i nöthacket. Låt stelna och förvara sedan i kylen.

KFC Backteman Style

wpid-20140905_194642.jpg

Fyra generösa portioner:
2 kg kycklingklubbor
Vatten ca 4 liter (ska täcka kycklingen i en stor kastrull)
2 kycklingbuljongtärningar
1 grönsaksbuljongtärning
2 st gula lökar
2 stora vitlöksklyftor
1 msk salt

Skål ett:
6 ägg
4 dl yoghurt (turkisk)
Skål två:
3,5 dl vetemjöl
3 msk italiensk salladskrydda
1 msk grillkrydda
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
Skål tre:
Panko (asiatiskt ströbröd)

Gör såhär:
Separera varje kycklingklubba från lårdelen och ta bort skinnet. Lägg kycklingdelarna i en stor kastrull och koka upp tillsammans med vatten, alla buljongtärningar, skivad lök, skivad vitlök och salt. Låt koka i fem minuter och dra av kastrullen från plattan. Låt stå i buljongen i 15 minuter och lägg därefter upp kycklingen mellan tidningspapper så den får torka. Sedan ska kycklingen paneras. Förbered de tre skålarna. Blanda ihop alla torra ingredienser till mjölskålen. Vispa ihop ägg och yoghurt. Häll upp 4 dl panko i sista skålen. Doppa först kycklingen i mjölblandningen och låt den torka in. Doppa därefter först i äggblandningen och sedan mjölblandningen igen. Låt vila tills alla kycklingar har blivit mjölade. Avsluta med att återigen doppa i äggblandningen och till sist panko. Värm frityrolja till 180.C och fritera gyllenbruna i ungefär 5 minuter. Är låren väldigt kraftiga, låt dem friteras nån minut extra. Servera direkt, allra helst tillsammans med bbqsås och Hellmans majonnäs.

wpid-20141019_143235.jpg

Parmarullar med soltorkade tomater & basilika

Ingredienser:
12 – 15 skivor parmaskinka eller prosciutto crudo
2 dl crème fraiche
100 g soltorkade tomater (i marinad)
ett knippe färsk eller 2 msk fryst basilika
Salt & peppar

Gör såhär:
Hacka de soltorkade tomaterna och blanda med crème fraiche och basilika. Smaka av med salt & peppar men tänk på att skinkan ger mycket sälta. Lägg en klick av röran på en bit skinka och rulla ihop. Röran räcker till 12-15 skivor beroende på hur mycket fyllning du lägger på. Ställ kallt fram till servering och njut ihop med ett glas rött!

Pasta med kyckling & sockerärtor (4-5 port)

5 Kycklingfiléer
1 Scharlottenlök
1 Vitlöksklyfta
5 dl Milda Mat
1 Hönsbuljongtärning
1 pkt Sockerärtor
1,5 dl Riven stark ost
Salt & Svartpeppar

Gör såhär:
Tärna kycklingfiléerna i önskad storlek. Finhacka löken och pressa vitlöken. Fräs allt tillsammans tills kycklingen nästan är helt igenomstekt. Häll på matlagningsgrädden & buljongtärningen och låt puttra någon minut. Tillsätt därefter sockerärtorna och osten. Låt allt sjuda i 10 minuter och smaka av med salt och peppar. Servera till pasta. Så enkelt men så otroligt gott!

Peanut Butter Cheesecake

wpid-20140801_180351.jpg

Ingredienser:

Kakbotten
30 st Oreo’s (jag hade 20 st Oreo’s, 10 st Chocolate chip cookies)
6 msk smält smör
1 nypa salt

Fyllning
900 g Philadelphiaost
5 ägg
1,5 cups farinsocker (brunt)
1 cup crunchy jordnötssmör
0,5 cup vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
två nävar Reese Butter Cups (ca 15-20 stora)

Topping
0,5 cup vispgrädde
1 cup mörk blockchoklad
Reese Butter Cups
Hackade jordnötter

Gör såhär:
Sätt ugnen på 165 grader. Börja sedan med skalet. Mixa kakorna till jämna smulor, blanda med en nypa salt och det smälta smöret. Tryck ut botten i en rund ugnsform med löstagbar kant. Grädda i 10-12 minuter och ställ sedan kallt. Börja då med fyllningen. Vispa färskosten krämig med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje ägg. Blanda därefter i farinsocker, vaniljsocker, grädden och jordnötssmöret. Vänd till sist ner grovhackade Reese och häll därefter fyllningen ovanpå den svala kakbotten. Ställ ugnsformen i en större ugnsform och tillsätt ungefär 2,5 cm vatten i den större formen. Grädda cheesecaken i ugnen i 60-75 minuter, akta så att den inte blir för mörk och stäng av ugnsvärmen precis när kakan stelnat. Den kan fortfarande ”röra sig” lite i mitten. Låt sedan kakan stå kvar i eftervärmen i ytterliggare en timme. Ställ därefter i kylskåp tills den är helt kall. Förbered därefter toppingen. Värm grädden till precis under kokpunkten och tillsätt den mörka chokladen. Rör tills all choklad har smält och häll därefter chokladen ovanpå den kalla cheesecaken. Använd en spatel för att få en jämn yta på chokladen och låt det rinna lite längs kanterna på kakan. Dekorera med Reese Peanut Butter Cups och hackade jordnötter. Ät och njuuuut, men tänk på att kakan är mäktig så börja med en liten bit!!

Rabarbermarmelad

 Ingredienser (1 stor burk):
1 kg rabarber
1-2 pressade citroner
2 vaniljstänger
500 g syltsocker
250 g strösocker

Gör såhär:
Dela vaniljstängerna på mitten och skrapa ur innehållet. Koka långsamt upp rabarber ihop med 1 pressad citron och vaniljen (stänger+frön). Rör under tiden och låt koka i 15 minuter. Ta därefter upp vaniljstängerna och tillsätt allt socker. Låt koka kraftigt under 3 minuter. När marmeladen är klar, smaka av med sista citronen beroende på hur syrlig ni vill ha marmeladen. Jag brukar pressa i hela! Häll därefter marmeladen i en stor burk och vänd upp och ner. Förvara sedan i kyl.

Romsås (6 portioner)

2 dl creme fraiché
1 dl majonnäs (Hellman’s är bäst!)
2 msk röd stenbitsröm
1 msk finhackad rödlök
1 tsk fryst dill (kan ökas på efter smak)
1 tsk fryst persilja
Salt, peppar & en hint cayenne

Gör såhär:
Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt & peppar.

Rostad mjukpepparkaka med brieost & tryffelhonung

DSC_0006

1 mjukpepparkaka (ca 8 bitar för 4 port)
8 stora skivor brieost
grovhackade pistagenöter
granatäpple
tryffelhonung

Gör såhär:
Skär den mjuka pepparkakan i 1 cm tjocka skivor. Sätt ugnen på 225.C. Rosta pepparkakan på galler i ca 5 minuter på varje sida, passa så att den inte blir bränd! Lägg den skivade brieosten på pepparkakan, toppa med pistagenötter och granatäpple och ringla slutligen över tryffelhonung. Ät på en gång!

I originalreceptet från ICA toppades kakan med färska fikon istället för granatäpple, men jag tyckte att granatäppelkärnor var finare.

Råbiff

råbiff

Gör såhär:
Finhacka 100-200 g oxfilé per person (beroende på hur hungriga ni är). Portionera upp på en tallrik med hjälp av rundlar. Servera ihop med kapris, cornichoner, dijonsenap, hackad rödlök och cognac. Knäck en äggula och lägg ovanpå biffen. Vi åt det ihop med pommes och majonnäs, helt awesome!

Räkcocktail with a touch of Asia

DSC_0588

För 4 portioner
1 kg oskalade räkor
2 avokado
1 granatäpple
1 knippe salladslök
1-2 chili
1 lime
salt & peppar

Gör såhär:
Skala räkorna och dela eventuellt på mitten. Spara några hela till garnering! Kärna ur avokadon och skär i tärningar. Töm granatäpplet på sina kärnor. Skiva salladslöken. Blanda ihop räkor, avokado, salladslök och så mycket granatäppelkärnor som önskas. Riv därefter ner skalet från limen i blandningen och pressa ur saften. Finhacka chilin och tillsätt lite i taget så att det inte blir alltför hett. Salta och peppra efter tycke och smak! Skeda upp cocktailen i Margarita- eller Martiniglas och toppa med hela räkor och några granatäppelkärnor.

Ingredienserna kan ökas och minskas i oändliga kombinationer, ni får krydda och blanda precis som ni själva vill – det blir i slutändan hur gott som helst ändå!

Sangría
För 4-8 personer (beroende på hur törstig man är )
1 flaska rött vin (väl kyld)
1 liter fruktsoda
6-8 cl cognac
1 kanelstång
1 kryddnejlika
1 apelsin
1 citron
1 lime
is

Skiva alla citrusfrukter och lägg i en stor skål. Lägg ner kanelstången & kryddnejlikan och häll på cognacen. Låt allt dra en liten stund och pressa lite lätt med en slev. Häll på 1 flaska vin och fruktsoda, servera direkt med en massa is och njut av en svalkande läcker sangría!

wpid-20141017_202517.jpg

Scampi med vitlök & chili (4 port)
1 kg frysta upptinade scampi eller tigerräkor
2 scharlottenlökar
2 st solovitlökar
1 färsk röd chili
1 dl torrt vitt vin
1/2 pressad citron
1 dl vispgrädde
smör & olja till stekning
salt & peppar
persilja

Gör såhär:
Skala räkorna om de inte redan är skalade. Hacka scharlottenlök, vitlök & chili och fräs i olivolja och en stor klick smör tills scharlottenlöken är genomskinlig. Tillsätt räkorna, salt & peppar och stek på hög värme tills räkorna är klara. Häll över räkorna i en skål och täck m folie så de håller sig varma. Använd samma panna och tillsätt citronen och det vita vinet. Låt koka ihop i ungefär tre minuter. Tillsätt därefter grädde, persilja och smaka av med salt och peppar. Vill man ha mer smak av vitlök så kan ytterligare en klyfta pressas i. När du är nöjd med smaken, vänd ner räkorna och rör om. Servera direkt till färsk pasta och toppa med persilja för att det blir snyggt!

Skagenröra á la Backteman

wpid-20140404_194532.jpg

Skagenröra 6 port
500 g frysta räkor tinade
100 g philadelphia
100 g majonnäs
200 g creme fraiche
0,5 msk wasabi
0,5 finhackad rödlök (1-2 msk)
1-2 msk röd stenbitsrom
dill och gräslök
pressad citron ca 1/2
salt peppar

Gör såhär:
Grovhacka räkorna och blanda ihop samtliga ingredienser, smaka av mängden salt, peppar, dill, gräslök & citron. Servera på en smörstekt eller rostad brödskiva!

Smulpaj med blåbär

IMG_0973

Smuldeg:
360 g smör
2,5 dl socker
4 dl vetemjöl
4,5 dl havregryn
2 msk vaniljsocker

500 g bär eller frukt
1 dl socker

vaniljvisp

Gör såhär:
Låt smöret bli rumstempererat. Blanda sedan ihop alla ingredienser med händerna så att det blir till en smulig deg. Ta fram en pajform och använd ca hälften av smuldegen till att göra pajbottnen. Lägg därefter på frukten eller bären och fördela resterande smuldeg klumpvis över hela pajen. Grädda pajen i ugnen ca 25-30 min i 200 grader. Servera tillsammans med vaniljvisp. Voilá!

Svampsås med champinjoner & kantarellfond

500 g skivade champinjoner
1 finhackad scharlottenlök
2,5 dl vitt vin
2 tsk persilja
6 dl vispgrädde
kantarellfond
salt & peppar

Gör såhär:
Fräs champinjonerna och scharlottenlöken i smör. Tillsätt vinet och persiljan och låt koka i ca 10 minuter så att lite drygt hälften av vätskan kvarstår. Häll därefter ner grädden och smaka av med salt, peppar och kantarellfond. Såsen ska ta väldigt mycket smak av fonden. Låt koka upp och red eventuellt med maizena. Servera tillsammans med potatisgratäng eller annan potatis!

Tomteskumsfudge

wpid-20131222_231315.jpg

Ingredienser:
12 st klippta tomteskum
1 dl vispgrädde
50 g smör
1 dl socker
150 g vit choklad

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser utom vit choklad i en kastrull. Smält på låg värme under omrörning. När tomtarna är helt smälta, dra av kastrullen från plattan och bryt i den vita chokladen. När smeten är blank och slät, häll i en bakplåtspapperklädd form. Anpassa storleken efter hur tjock fudge du vill ha. Låt stelna i kyl och skär därefter upp i önskad storlek.

Torskrygg med bacon & champinjoner (4 port)

wpid-20140902_195004.jpg
4 torskryggfiléer
Salt & peppar
1 liten späd purjolök alt 1/2 stor
1 pkt bacon
250 g färska champinjoner

Sås:
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
3 msk hummerfond
2 msk dijonsenap
1 tsk cayennepeppar
1 msk hackad dill
2 msk hackad persilja

Gör såhär:
Hacka bacon, purjolök och skiva champinjoner. Stek alltsammans tills det fått en fin färg. Lägg i botten på en ugnsfast form. Salta och peppra torskryggen och lägg ovanpå grönsaksblandningen. Blanda alla ingredienser till såsen och häll över fisken. Grädda mitt i ugnen i 200.C mellan 15-20 minuter. Servera med potatismos eller pressad potatis och broccoli.

Trifle Cheesecake

wpid-20140404_2230030.jpg

Ingredienser: (ca 4 port)
1 burk kondenserad mjölk
8-10 st havrekakor
1,5 dl grädde
3 dl matlagningsyoghurt
vaniljsocker
färska hallon
amerikanska blåbär (funkar med upptinade frysta)

Gör såhär:
Förbered den kondenserade mjölken dagen innan genom att koka till kolasås. Lägg den i botten på en kastrull och täck med vatten. Jag brukar ta en kastrull som jag inte är alltför rädd om då klistret från burken kan fastna längs kanten. Koka i ca 3 h och se till att burken alltid är täckt med vatten. Ta sedan upp burken och låt svalna, förvara i kylskåp över natten.Skulle ni stå i ren panik samma dag som gästerna kommer så funkar en helt vanlig köpt kolasås på tub. Inför servering: Vispa upp grädden och blanda till en jämn och fluffig smet tillsammans med matyoghurten. Smaka av med vaniljsocker, beroende på hur söt ni vill ha desserten. Varva sedan smulade havrekakor, yoghurt, blåbär och kolasås i ett snyggt glas. Avsluta med yoghurten och toppa med kolasås och färska hallon & blåbär. Så gott och himla enkelt! Observera att kolasåsen Inte ska ta slut på fyra glas – om ni nu inte önskar en riktig kolabomb.

Vardagstips!
Gör en nyttigare trifle av uppvispad kvarg & vaniljyoghurt, varva med granola och färska bär. Riktigt lyxigt till frukost!

Tårta med blåbär, kolasås & daimgrädde

tårta förminskad

Tårta för ca 10 pers
300 g digestivekex
150 g smält smör
1 burk kondenserad mjölk
3 dubbeldaim
4 dl grädde
Blåbär eller annan frukt

Gör såhär:
Koka burken med kondenserad mjölk i 2,5 timmar. Burken ska vara helt stängd och täckt med vatten under hela koktiden. Koka därför utan lock och fyll på med varmt vatten under tiden så att burken hela tiden är täckt. Smält under tiden smöret till tårtbottnen. Mixa digestivekexen och blanda ihop med det smälta smöret. Plasta in en form med löstagbar kant och tryck ut bottnen. Ställ kallt i minst en timme. Vispa upp grädden och tillsätt hackad daim. Låt även denna stå kallt i väntan på kolasåsen. När den kondenserade mjölken har kokat färdigt, häll på kallt vatten. Låt burken svalna helt och hållet innan du öppnar den. Ta fram digestivebottnen och bred på hela burken med kolasås. Toppa med daimgrädden och färska bär av valfri sort. Låt stå kallt till serveringen!

Vaniljbiscotti med mandel & mörk choklad

20110818-220519.jpg

Recept för ca 35 st
100 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g mandlar
75 g mörkchoklad
ev 100 g mörk choklad till garnering

Gör såhär:
Rör socker och smör poröst med hjälp av en elvisp. Rör därefter ner äggen, ett i taget. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt i äggsmeten. Grovhacka mandeln och chokladen och vänd ner. Dela sedan degen i tre bitar, vilka rullas ut till längder på en plåt med bakplåtspapper. Det kan behövas lite mer mjöl för att degen inte ska fastna när den rullas ut till längder. Grädda därefter mitt i ugnen i 15 minuter, ca 200.C. Ta ut plåten och skär längderna på snedden, 1,5-2 cm tjocka bitar. Sänk värmen till ca 180.C och grädda först med den ena snittytan uppåt i fem minuter. Gör sedan motsvarande med den andra snittytan uppåt. Låt dem kallna på plåt och doppa ena delen av biscottin i smält mörk choklad. låt stelna på bakplåtspapper.

Vaniljcupcakes med vit choklad och jordgubb & limefrosting

3 ägg
2,5 dl socker
100 g smör
1 dl gräddfil
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl hackad vit choklad (drygt)
2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Frosting:
100 g Philadelphiaost
60 g mjukt smör
200 g florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk koncentrerad jordgubbssaft
1 msk färskpressad lime
Lite grön karamellfärg

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, blanda ner gräddfilen och häll ner i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd försiktigt ner i smeten. Tillsätt den hackade vita chokladen. Häll eller klicka ut smeten i muffinsformar ch fyll med smet till två tredjedelar. Grädda 10 min i mitten av ugnen.

Frosting:
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och hallonsaft krämigt. Vispa i Philadelphiaosten och ett par droppar röd karamellfärg. Spritsa glasyren på cupcakesen och garnera!

wpid-n-tzwtqqgowm2h9kfkwzms-r8zm4hc5ve50fb8yu6ug.jpg

Vaniljglass (4 port)
4 äggulor
1,25 dl strösocker
3 dl standardmjölk
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde

Gör såhär:
Vispa äggulor och socker väl, tillsätt mjölken. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och tillsätt även den. Låt blandningen sjuda i en kastrull tills krämen börjar tjockna – upphettning till ca 85.C och vispa under hela tiden. Låt sedan krämen svalna till kylskåpstemperatur. Blanda till sist ned grädden och kör i glassmaskinen tills glassen är klar. Ställ därefter in i frysen i ungefär en timme så att du kan servera fina glasskulor tillsammans med färska jordgubbar och knäckflarn.

Vaniljpannacotta med gelésocker

DSC_0603

Ca 4 port.
5 dl grädde
1 dl gelesocker
1 vaniljstång

Gör såhär:
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Koka upp grädden tillsammans med gelesocker, frön och vaniljstång. Låt koka i ca 1,5 minuter. Häll därefter upp i portionsskålar och kyl i minst 4 timmar. Servera som den är eller tillsammans med bär!

För er som vill göra motsvarande variant fast med gelatinblad byter ni ut gelesockret mot två gelatinblad och 0,5 dl socker. Koka upp socker, grädde och vaniljstången med fröna. Dra av från plattan och tillsätt gelatinet, rör tills allt har löst sig! Häll sedan upp i portionsformar och kyl i minst 4 timmar.

Vietnamesiska färska vårrullar

DSC_0647

Ca 12 vårrullar
12 st risblad
400 g skalade räkor
1 riven morot
1 dl böngroddar
1 knippe skivad salladslök
1 chili
50 g glasnudlar
mynta
koriander
limesaft
salt & peppar

Gör såhär:
Börja med att koka glasnudlarna enligt anvisningen på paketet, kyl snabbt därefter. Finhacka chilin och blanda ihop alla ingredienser som ska vara i vårrullarna. Krydda med mynta, limesaft, koriander, salt och peppar efter eget tycke och smak. Värm därefter vatten i en kastrull så att du precis kan sätta ner ett finger utan att det bränns alltför mycket. Doppa ett rispapper i 5-10 sekunder, allt beroende på hur varmt vattnet är samt hur fingerfärdig du är. Lägg det därefter plant på en skärbräda eller direkt på köksbänken. Lägg 2-3 matskedar av fyllningen i mitten på rispappret. Vik först in nedre kanten, därefter sidorna och rulla till sist ihop till en rulle. Lägg upp på ett serveringsfat. Upprepa processen tills du har 12 färdiga vårrullar. Servera direkt och njut! 🙂

Och vad ska man då doppa vårrullarna i? Jag rekommenderar en supergod Nouc Chamsås!

Gör såhär:
Finhacka 1-2 chilifrukter och pressa 1-2 vitlöksklyftor. Koka upp 1 dl vatten och blanda med 3 msk socker tills sockret har löst sig. Blanda därefter i 0,5 dl fisksås, 0,5 dl färskpressad lime, finhackad chili och den pressade vitlöken. Låt stå kallt i minst 30 minuter – gärna i flera timmar!

Västerbottenpaj

wpid-20140815_190016-1.jpg

Ingredienser:
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning
3,5 dl västerbottenost (ca 300 g)
2 äggulor
2 hela ägg
2,5 dl vispgrädde
salt & peppar

Gör såhär:
Börja med pajskalet. Kör alla ingredienser snabbt i en matberedare, eller nyp ihop för hand. Tryck ut i en traditionell pajform och ställ kallt i frysen ca 15 minuter. Nagga pajen och förgrädda skalet ca 15 minuter i 175.C. Börja under tiden med fyllningen. Riv västerbottenosten och blanda ner alla andra ingredienser. När skalet är förgräddat, häll på fyllningen och ställ in i ugnen igen. Höj temperaturen till 200.C och grädda i 20-25 minuter. Pajen kan med fördel tillagas i förväg då den blir godare om den får ”stå till sig”. Jag tycker att den ska serveras uppvärmd, men man kan också äta den kall. Allra helst tillsammans med gräddfil, rom och rödlök!

White Chocolate Chip Cookies med Macadamianötter

wpid-20140905_183310.jpg

16-18 cookies
125 g rumsvarmt smör
1,25 dl strösocker
1,25 dl brunt farinsocker
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1,5 msk vaniljsocker
150 g vita chokladlinser
75 g macadamianötter

Gör såhär:
Rör samman socker och smör. Tillsätt ägget och blanda väl. Rör sedan ner resten av ingredienserna. Häll därefter smeten på ett bakplåtspapper och forma till en rulle (ca 4 cm i diameter). Låt stelna i frys i 10-15 minuter. Skiva därefter upp 2 cm tjocka kakor och lägg på en plåt med stora mellanrum, 6 per plåt blir lagom. Sätt ugnen på 175.C och grädda kakorna i 10 minuter. Låt därefter stelna på bakplåtspapper. Vi gillar våra kakor mjuka och sega, önskas en hårdare konsistens kan ni lägga på nån minut. Ha dock i åtanke att kakorna stelnar ordentligt när de kommit ut ur ugnen! Förvara sedan i en burk med tätslutande lock.

En tanke på “Recept

  1. Pingback: Med risk för att dumförklara mig själv… « niklasmiddag

Lämna en kommentar