Efterfrågat recept.

Lång tid har gått sedan Niklas farmor Lena bad om receptet på den kycklingrätt som vi lagade på Niklas födelsedagsmiddag i början på det här året, men jag är en sån person som alltid höftar mig fram när jag lagar mat. När det handlar om rätter som jag aldrig lagat förut eller bakverk som har en viss teknik man måste kunna då brukar jag utgå från ett existerande recept och sedan addera eller ta bort ingredienser som jag själv tycker. Men när det kommer till middagsrätter som inte innehåller komplicerade moment så blir det oftast en spontan sammansättning av rätten.

Därför kommer nu, efter hur lång tid som helst, ett ungefärligt recept på de fyllda kycklingfiléerna med bacon, champinjoner & spenat som vi gjorde för ungefär ett år sedan med en supergod svampsås!

Ingredienser (4 port):
1 kg färska kycklingfilér
8-10 st skivade champinjoner
100 g spenat
1 pkt bacon
1 solovitlök
2 dl fet crème fraiche (34%)
2 msk finhackad basilika (färsk el fryst)
salt & peppar
ost

Sås:
500 g skivade champinjoner
1 finhackad scharlottenlök
2,5 dl vitt vin
2 tsk persilja
6 dl vispgrädde
kantarellfond
salt & peppar

Gör såhär:
Börja med fyllningen till kycklingen. Stek champinjoner, spenat, bacon och vitlök. Blanda ner 1 burk crème fraiché och krydda med basilika, salt och peppar. Smaka av och späd eventuellt med lite grädde. Gör ett ganska djupt snitt i varje kycklingfilé och fyll alla filéer med blandningen. Lägg i en ugnssäker form, strö på rikligt med riven ost och stek i ca 200.C i ungefär 15 minuter, höj därefter värmen till 225.C i fem minuter till om kycklingen inte fått tillräckligt med färg. Under tiden som kycklingen gräddas så börja med såsen. Fräs champinjonerna och scharlottenlöken i smör. Tillsätt vinet och persiljan och låt koka i ca 10 minuter så att lite drygt hälften av vätskan kvarstår. Häll därefter ner grädden och smaka av med salt, peppar och kantarellfond. Såsen ska ta väldigt mycket smak av fonden. Låt koka upp och red eventuellt med maizena. Servera tillsammans med potatisgratäng eller annan potatis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s