10 dagar kvar…

Då var det måndag igen och tio dagar kvar till semestern!

Helgen blev lugn och skön, det mest aktiva var då lördagskvällen spenderades hemma hos min kära kusin för lite umgänge, grillning, drinkar och kubbspel. Självklart vann tjejerna mot killarna 😉

20110725-224011.jpg

Söndagen blev en riktigt perfekt söndag. Förmiddagen spenderades på Hälla Golfen, Niklas måste ju uppdatera sina golfkuskaper inför släktens stora årliga golftävling om två veckor. Därefter blev det glass och fika hemma hos mina päron. Självklart B&J! 🙂 mmm…

20110725-152937.jpg

På kvällen var det makroplugg för Niklas och jag passade på att städa som en tok. Det börjar se riktigt bra ut nu, alla möjliga prylar till trots 🙂 Vi avslutade kvällen framför I am number four med grillad fläskkarré, potatissallad och vattenmelon till efterrätt. Filmen var väl helt okej, men ändå en perfekt avslutning på en skön helg!
Idag är det måndag igen och på jobbet blev det totalrokad i arbetsstyrkan, förutom att jag förblev kvar utan semester! Snälla som vi var lämnade vi lite fredagsfika till stackarna som kom tillbaka efter semestern, så ännu en gång fick jag enorm uppmärksamhet för min finfina Margaretatårta (aka en Bavaroisetårta med tre sorters choklad, som bakades till min namnsdag). Tycker att den förtjänar all uppmärksamhet den kan få då den är så pampig och vacker, men inte alls så komplicerad att göra som det ser ut 🙂 Därför borde även ni pröva på att baka den!

20110725-153026.jpg

Receptet lyder:
Botten:
9 digestivekex
70g smör

Bavaroisekräm:
3,6 dl mjölk
9 äggulor
3 dl socker (drygt)
6 tsk gelatinpulver (& 1 dl vatten att smälta gelatinet i)

125 g vit choklad
2,5 dl lättvispad grädde
125 g mjölkchoklad
2,5 dl lättvispad grädde
125 g mörk choklad (70%)
2,5 dl lättvispad grädde

Dekorera med sommarbär & chokladfigurer

Gör såhär:
Ta fram en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Börja sedan med botten: Smält smöret. Krossa digestivekexen och blanda ner i smöret. Tryck sedan ut blandningen ordentligt i formen och ställ kallt.

Hacka varje chokladsort för sig och fördela i olika bunkar. Vispa grädden och låt stå medan du gör bavaroisekrämen.
Rör ihop äggulorna och sockret i en skål. Lägg gelatinpulvret i en skål med 1 dl vatten. (1msk vatten per tsk gelatin). Låt mjölken koka upp och rör sedan ner ägg- och sockerblandningen. Värm upp till ca 85.C och rör hela tiden. (Jag brukar ta bort det från plattan strax innan det ser ut som att det ska börja koka). Häll därefter ner gelatinet, som påminner om en hård jelly, i bavaroisen och rör tills allt löst upp sig. Sila sedan bavaroisekrämen och fördela den därefter jämt i chokladbunkarna. Rör om till chokladen smält hel och vänd därefter ner grädden – lika mycket i varje bunke!

Ta sedan ut formen från kylen och börja med att hälla i den mörka chokladblandningen. För att tårtan ska få de snygga lagrena är det viktigt att det hinner stelna emellan, ställ därför in tårtan i frysen i ca 25-30 min så att lagret precis stelnat till. Häll därefter på mjölkchokladblandningen och upprepa proceduren tills alla lager är på. När även det vita lagret stelnar till ska tårtan förvaras i kyl. Helst över natten för bäst resultat! Ta ut tårtan dagen efter och lossa kanterna försiktigt. Jag brukar dra med en tunn kniv runtom så att inte chokladlagrena spricker. Dekorera sedan tårtan med sommarbär och chokladfigurer, eller pudra bara med kakao om det passa tillfället bättre. Sedan är tårtan klar att serveras!

Jag har tänkt skicka in tårtreceptet till buffés sommartårtetävling. Vad tror ni, kan den ha en chans? 😉

20110725-153008.jpg

En tanke på “10 dagar kvar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s