Onsdagslyx med Lammracks & Potatisgratäng

Igår hade vi mycket att fira på samma gång. Vi har precis fått nya grannar – rakt över gatan flyttar våra kära vänner Emma & Ted in och det är absolut värt att fira! Båda två har fått fast jobb och vi firade fyra år av kärlek. Det förtjänar att skålas i bubbel, även på en helt vanlig onsdag 🙂 Vi knallade över med flyttgröt (oja! nykokt havregrynsgröt i en skål) och en inflyttningskorg fylld med läckerheter 😉 (förutom tonfisken då … ) Men eftersom flyttlasset ännu inte gått så tog vi middagen hemma hos oss. Vi skålade i rosa Prosecco, knaprade på Jonssons finfina mandelpotatischips och sedan bjöd vi på lammracks, potatisgratäng & vitlökssmör – med ett väldigt gott rödvin. Vi måste passa på nu sista tiden att konsumera allt det goda som vi fått från våra vänner under det senaste året. Så igår öppnade vi en Lucas & Lewellen, Cabernet Sauvignon (2011), från Santa Barbara! Vilket vi tyckte var väldigt passande – det var finfint till lammet. Det blev dock ingen storslagen potatisgratäng – vi hade nämligen fått en gratisvariant från ICA. Det finns en del goda färdiglagade potatisgratänger som bara behöver gräddas i ugnen, men denna var inte en av dem. Köp i så fall Pekas istället! Vi brukar alltid göra vår egen potatisgratäng för att det är väldigt enkelt och blir himla bra. Vill ni också göra det så kommer ett recept här nedanför den inte så supervackra matbilden, men den får duga tillsvidare 🙂 (Det blir en ny telefon i Amerikat!)

wpid-20141105_201246.jpg

Potatisgratäng (8 port)

1,5 kg potatis
6-7 dl grädde
4 dl riven ost
2 gula lökar
Salt & Peppar (ca 1 msk resp 0,5 tsk)

Gör såhär:
Skiva potatisen och löken tunt. Bygg ett lager med potatis och lök i taget i en ugnssäker – salta & peppra emellan. För ett krämigare resultat kan ett tunt lager ost läggas mitt emellan alla lager med potatis & lök. Avsluta med att hälla på 6-7 dl vispgrädde och toppa med riven ost. Grädde i 220.C i ungefär 45 minuter. Se till att potatisen hellre är för mjuk än hård. Den kan med fördel stå kvar i ugnens eftervärme när den blivit ”klar”.

En tanke på “Onsdagslyx med Lammracks & Potatisgratäng

 1. Hej!

  Jag heter Emilie och jag läste din blogg och jag tycker verkligen om dina recept! Jag jobbar för en sajt som heter Hittarecept.se och det vore väldigt roligt om du ville lägga till din blogg hos oss!

  http://www.hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från matbloggare. Vi har redan över 3000 aktiva bloggar och om du väljer att lägga till din blogg hos oss kommer du att dra nytta av den trafik vi kommer att skicka till dig.

  Lägg till din widget och hamna på matbloggstoppen!

  För att lägga till din blogg klickar du på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

  Om du har några frågor, maila mig gärna på info@hittarecept.se.

  Med vänlig hälsning,
  Emilie
  Hittarecept.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s