Tårta med blåbär, kolasås & daimgrädde.

Borta bra men hemma bäst! Har varit borta på kurs i två dagar så har inte hunnit uppdatera bloggen efter helgens kalas och ståhej. Det har varit stor efterfrågan på receptet på den ena tårtan som jag bakade i fredags inför Niklas kalas. Tårtan vann i sin originalform en tävling i ICA Kuriren eller buffé (minns inte riktigt) för att den var enkel, supergod och somrig. På sommaren ska det såklart vara jordgubbar på toppen men eftersom det var lite brist på den varan så toppade jag tårtan med blåbär! Jag gjorde även en Schwarzwaldtårta men bilder på den och receptet kommer senare.. Här kommer receptet på den barnsligt goda kolatårtan med daimgrädde och blåbär:

Tårta för ca 10 pers
300 g digestivekex
150 g smält smör
1 burk kondenserad mjölk
3 dubbeldaim
4 dl grädde
Blåbär eller annan frukt

Gör såhär:
Koka burken med kondenserad mjölk i 2,5 timmar. Burken ska vara helt stängd och täckt med vatten under hela koktiden. Koka därför utan lock och fyll på med varmt vatten under tiden så att burken hela tiden är täckt. Smält under tiden smöret till tårtbottnen. Mixa digestivekexen och blanda ihop med det smälta smöret. Plasta in en form med löstagbar kant och tryck ut bottnen. Ställ kallt i minst en timme. Vispa upp grädden och tillsätt hackad daim. Låt även denna stå kallt i väntan på kolasåsen. När den kondenserade mjölken har kokat färdigt, häll på kallt vatten. Låt burken svalna helt och hållet innan du öppnar den. Ta fram digestivebottnen och bred på hela burken med kolasås. Toppa med daimgrädden och färska bär av valfri sort. Låt stå kallt till serveringen!

tårta förminskad

3 tankar om “Tårta med blåbär, kolasås & daimgrädde.

  1. Hej Sofie och Niklas!

    Jag gillar bloggen – många bra recept här. Om ni är intresserade kunde det vara kul om ni vill göra ett gästinlägg på min blogg – http://www.alltomgrill.se – som är en blogg som handlar om att grilla året runt. Där finns mängder av kul information kring att grilla.

    Hör gärna av er i så fall.

    Hälsningar,
    Magnus

  2. Pingback: Tårta med daimgrädde, kolasås & jordgubbar | niklasmiddag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s