Kräftsäsong

Varje gång jag skriver ett nytt inlägg numera så intalar jag mig själv att det verkligen är dags att ta tag i min blogg igen, men jag har faktiskt – helt ärligt – inte haft tid över! Nu är köket så gott som hundraprocentigt klart (bortsett från lite silikon och en kommande köksö- vilket är ett senare projekt) och jag kan börja laga mat igen!

Förutom köket så är också vardagsrummet numera klart, sovrummet har varit klart länge förutom två dörrar in till våra klädkammare och badrummet samt hallen på övervåningen är också färdigrenoverade. I helgen hade vi över hela tjocka släkten och bjöd på grillat så den här veckan har matlåda funnits klart varje dag. Vi fick åtminstone 4 kg av både bulgur- och potatissalladen över. Så förhoppningsvis kommer min matlagning att öka med tiden nu och senast i helgen spenderade jag hela lördagen i köket. Inte bara för maten som skulle ätas på söndagen med släkten, utan jag kokade dessutom kräftor! Vi var nämligen på kräftfiske i fredags och fångade upp hela 15 stycken! (Bildbevis kommer senare!).

Så dagens recept får bli på ett supergott kräftspad. Kräftorna på bilden här nedan (som är köpta) kommer från Vättern. Kostade 400 kr/kg, smakade rätt gott men var väldigt tråkiga i köttet. Mitt tips till alla blir därför att antingen åka och fiska kräftor själva, alternativt köpa billigare frysta kräftor och koka upp dem i det supergoda spadet. Här kommer receptet på spadet vi använde till våra (ännu levande) kräftor:

Kräftspad (10-20 kräftor)
7 liter vatten
2 burkar öl
8 st sockerbitar
2 dl salt
Ordentligt med dillkronor

Gör såhär:
Koka upp spadet med alla ingredienser. Ta ur dillkronorna och lägg åt sidan.
Medan spadet stormkokar, lägg i en kräfta i taget. Beroende på hur stora kräftorna och hur stor kastrullen är
kan mängden spad behöva ökas, alternativt mängden kräftor som kokas åt gången minskas.
Låt kräftorna koka i 8 minuter och ta sedan bort kastrullen från plattan. Kräftorna ska därefter
varvas med dillkronorna i kastrullen och kylas ner och stå i sin lag i minst ett dygn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s